Кухнята е стаята в дома ви, която трябва да се чувствате удобно и уютно. Когато се проектира кухненско обзавеждане, трябва да се вземе под внимание разположението на кухненските шкафове и дали то ще удовлетворява нуждите ви от работна повърхност, обем за съхранение, поместване на кухненските уреди и функционалност на разположението. С времето правилото на “работния триъгълник” се е наложило, като най-оптимално разположение на трите основни зони: съхранение, миене и готвене. Разгледайте схемата по-долу и преценете, на кои зони колко пространство искате да отделите.
Кухненското обзавеждане може да се раздели на пет зони, според предназначението им. Това са зона за запасяване, зона за съхранение, зона за миене, зона за подготовка и зона за готвене.
Зона за запасяване
В тази зона се съхраняват както продукти, които стоят в хладилник и фризер, така и продукти като консерви, захар, брашно, зърнени храни и други. Предвиждането на шкаф за запаси с чекмеджета в кухненското обзавеждане увеличава комфорта при използването на тази зона, тъй като те се отварят лесно и продукти са достъпни и видими отгоре.
Зона за съхранение
На това място в кухненското обзавеждане се съхраняват прибори, чаши, съдове, кухненски принадлежности и други. Счита се че разполагането на най-често използваните прибори и съдове в долните кухненски шкафове е по-функционално, от колкото ако се използват горните.
Зона за миене
Тази зона е най-често използваната в кухнята и е важно тя да е лесно достъпна по време на готвене. В нея до чешмата и миялната машина, се съхраняват почистващите препарати и средства, както и кофата за отпадъци. Много удобно е и над мивката да се разположи шкаф с отцедник за чинии.
Зона за подготовка
Това е зоната в която се извършват повечето дейности по подготовка и приготвяне на храната. Работните прибори, дъска за рязане, ножове, както и подправки и много други е удобно да са в непосредствена близост до работната повърхност, където са най-лесно достъпни. Добре е работния плот да е добре осветен и поне 90 см. широк.
Зона за готвене
Тази кухненска зона е мястото в кухненското обзавеждане, където се разполагат уредите като печка, котлони, абсорбатор и микровълнова. Също така в шкафовете, които са в тази зона, е удобно да се съхраняват приспособленията за готвене – тигани, тенджери, тави и други. Като подходящото място за най-често използваните пособия са шкафовете под котлоните.
Най-често кухненското обзавеждане се прави по поръчка. Така може да бъдете сигурни, както че мястото с което разполагате ще бъде оползотворено максимално, така и че зоните в кухнята ще са проектирани по най-функционалния и удобен за вас начин. Освен това избирайки мебели по поръчка, може да избирате от многото нови и функционални механизми, които ще направят готвенето в кухнята истинско удоволствие. Ние от Сити Мастер знаем как да направим вашата кухня истинско бижу, доверете ни се и няма да съжалявате.
Разгледайте и нашата галерия за кухненско обзавеждане, както и наши проекти на кухни по поръчка.